Villa Reichenbach

Together with Fantastic Frank Frankfurt, we are designing Villa Reichenbach.

The villa will be built on a park-like plot of up to 13,784 m² in and extremely exposed and absolutely quiet plot in Königstein- Falkenstein. Through a private road the idyllic property can be reached. With its south exposure it is located in one of the best micro locations of the Taunus - the Reichenbachweg.

The position and orientation of the villa were carefully articulated in a site-specific manner. The villa’s volume maximizes its potential: an efficient volume that closes and open according to different needs. The main entrance façade is Northwest oriented, with a closed character which protects its privacy from the adjacent access street views through a series of interwoven wooden lamellas and closed view-concrete walls, resembling the feeling of walking into a forest wood. The architecture of the lateral walls is harmoniously resolved through a series of green terraces/ balconies that create a natural filter between the intimate inside of the house and the exterior. Finally, the South-east façade opens completely to the excellent orientation besides to the outstanding vistas towards the Taunus landscape.

The architectural concept of the villa is articulated around the notion of an internal green patio. The landscape is inside the house and organizes all the spaces around it. An integrated symbiosis is created between nature and architecture. The patio allows to bring natural light, ventilation to each ones of the villa rooms. Living within nature.

In the ground floor, the house program is articulated around the patio, which connects and joins all parts of the house. The patio is a main green core or heart of the house. The living room, the dining room as well as the kitchen are in immediate relation with the patio. A wide, wooden, outdoor terrace connects these three spaces, providing different uses. A natural-filtered pond is part of the patio-terrace relation, while a separated outdoor fireplace allows to enjoy a secluded star-sightseeing summer evening.

The selection of materials has a minimalist approach, while at the same time prevailing a complete integration with the context. Natural stone is used as finished material mainly to all vertical walls in the ground floor, strengthening the concept of being close to the ground and landscape. The roof and exterior walls work as a view-concrete hull covering the villa interior. The use of natural wood is given as vertical lamella devices, controlling sun impact as well as protecting the interior privacy as filtered screens. Here, again the choice of natural wood brings the architecture concept closer towards the idea of living surrounded by nature.

Data

Year: 2019
Location: Königstein im Taunus, Germany
Typology: residential
Built Area: 650,00m²
Status: in progress
BE ARCHITECTURE